Grupy pożarowe

Klasyfikacja pożarów obejmuje 5 różnych kategorii oznaczanych literami. Pożary A to płonące ciała stałe, na ogół pochodzenia organicznego, których spalanie zachodzi z tworzeniem żarzących się węgli. Zalicza się do nich m.in. drewno czy tkaniny. Pożary z grupy B wiążą się z palącymi się cieczami oraz materiałami stałymi, które ulegają stopieniu. Do tej kategorii zalicza się np. tworzywa sztuczne, ale także paliwa i oleje. Pożary typu C pojawiają się wskutek zapłonu gazów, m.in. gazu ziemnego, metanu, propanu, acetylenu oraz różnych mieszanek np. LPG. Grupa pożarów typu D to płonące metale, takie jak np. magnez, sód, potas, karbid albo elektron. Ostatnią kategorią stanowią pożary typu F, w których zapaleniu ulegają oleje i tłuszcze używane w urządzeniach kuchennych. Tradycyjnie wyróżnia się także pożary typu E, związane z palącymi się urządzeniami elektrycznymi.

Gaszenie pożarów różnych typów 

Środki gaśnicze muszą być dopasowane do rodzaju płonącego materiału. Popularne gaśnice montowane w budynkach mają zawsze odpowiednie oznaczenia literowe, pokazujące, do jakiego typu pożaru mogą być użyte. Najbardziej uniwersalne są gaśnice ABC, które sprawdzą się w większości przypadków. Gaśnice stosowane w kuchniach mają dodatkowe oznaczenie F. Osobne oznaczenie wskazuje także na możliwość gaszenia urządzeń znajdujących się pod napięciem – w gaśnicach ABC będzie to zwykle maksymalnie 1 kV.