Gaśnice pianowe w gastronomii

Gaśnice pianowe są przeznaczone do zastosowania między innymi w branży gastronomicznej. Wykorzystywanym w nich środkiem gaśniczym jest piana, która rozprowadzana jest w formie bardzo rozproszonego strumienia (mgiełki). Przystosowane są do walki z cieczami, jednak nie jest wskazane stosowanie ich w przypadku pożarów urządzeń elektrycznych i metali. Zapewniają wysoką skuteczność, a także nie powodują zbyt dużych zniszczeń po zastosowaniu piany. W porównaniu z gaśnicami proszkowymi są łatwiejsze w użyciu i bardziej ekologiczne.

Sprawdzą się w przypadku pożarów w kuchni. Mogą być stosowane w gospodarstwach domowych. Cechują się szerokim zakresem gaszenia pożarów z grup ABF, w tym pożarów olejów i tłuszczy jadalnych (F), które nie mogą być gaszone zwykłą wodą.

Gaśnice płynowe w gastronomii

Gaśnice płynowe zawierają roztwór wody oraz piany lub mgły wodnej. W tym przypadku środki gaśnicze powstają na bazie wody. Przeznaczona jest do zastosowania w kuchniach, domach, restauracjach, stołówkach, barach i innych pomieszczeniach czy obiektach gastronomicznych. Sprawdzi się podczas gaszenia pożarów ciał stałych (A), cieczy palnych i materiałów topiących się (B), a także tłuszczów i olejów jadalnych w kuchni i urządzeniach kuchennych (F). Ich działanie polega na schładzaniu palącego się materiału oraz odcięciu dopływu powietrza do strefy spalania.