
Darmowa dostawa od 600zł!
- Konto
- Koszyk ( 0 )
- Wszystkie kategorie
-
Kategorie
- Instrukcje BHP ogólne
- Instrukcje medyczne
- Instrukcje PPOŻ
- Instrukcje BHP obróbka drewna
- Instrukcje BHP obróbka metali
- Instrukcje BHP obróbka i przetwórstwo tworzyw sztucznych
- Instrukcje BHP transport, magazynowanie, warsztaty samochodowe
- Instrukcje BHP prace budowlane i instalacyjne
- Instrukcje BHP gastronomia i przemysł spożywczy
- TAŚMY
- MARKA WŁASNA
- Promocje
- Nowości
- Bestsellery
- WIEDZA
- Kontakt
-

-
Kategorie
- Instrukcje BHP ogólne
- Instrukcje medyczne
- Instrukcje PPOŻ
- Instrukcje BHP obróbka drewna
- Instrukcje BHP obróbka metali
- Instrukcje BHP obróbka i przetwórstwo tworzyw sztucznych
- Instrukcje BHP transport, magazynowanie, warsztaty samochodowe
- Instrukcje BHP prace budowlane i instalacyjne
- Instrukcje BHP gastronomia i przemysł spożywczy
- TAŚMY
- MARKA WŁASNA
- Promocje
- Nowości
- Bestsellery
- WIEDZA
- Kontakt
-
Jakie gaśnice są stosowane w branży gastronomicznej?

Gaśnice pianowe w gastronomii
Gaśnice pianowe są przeznaczone do zastosowania między innymi w branży gastronomicznej. Wykorzystywanym w nich środkiem gaśniczym jest piana, która rozprowadzana jest w formie bardzo rozproszonego strumienia (mgiełki). Przystosowane są do walki z cieczami, jednak nie jest wskazane stosowanie ich w przypadku pożarów urządzeń elektrycznych i metali. Zapewniają wysoką skuteczność, a także nie powodują zbyt dużych zniszczeń po zastosowaniu piany. W porównaniu z gaśnicami proszkowymi są łatwiejsze w użyciu i bardziej ekologiczne.
Sprawdzą się w przypadku pożarów w kuchni. Mogą być stosowane w gospodarstwach domowych. Cechują się szerokim zakresem gaszenia pożarów z grup ABF, w tym pożarów olejów i tłuszczy jadalnych (F), które nie mogą być gaszone zwykłą wodą.
Gaśnice płynowe w gastronomii
Gaśnice płynowe zawierają roztwór wody oraz piany lub mgły wodnej. W tym przypadku środki gaśnicze powstają na bazie wody. Przeznaczona jest do zastosowania w kuchniach, domach, restauracjach, stołówkach, barach i innych pomieszczeniach czy obiektach gastronomicznych. Sprawdzi się podczas gaszenia pożarów ciał stałych (A), cieczy palnych i materiałów topiących się (B), a także tłuszczów i olejów jadalnych w kuchni i urządzeniach kuchennych (F). Ich działanie polega na schładzaniu palącego się materiału oraz odcięciu dopływu powietrza do strefy spalania.
i bądź na bieżąco z promocjami, nowościami i specjalnymi ofertami!