
Darmowa dostawa od 600zł!
- Konto
- Koszyk ( 0 )
- Wszystkie kategorie
-
Kategorie
- Instrukcje BHP ogólne
- Instrukcje medyczne
- Instrukcje PPOŻ
- Instrukcje BHP obróbka drewna
- Instrukcje BHP obróbka metali
- Instrukcje BHP obróbka i przetwórstwo tworzyw sztucznych
- Instrukcje BHP transport, magazynowanie, warsztaty samochodowe
- Instrukcje BHP prace budowlane i instalacyjne
- Instrukcje BHP gastronomia i przemysł spożywczy
- TAŚMY
- MARKA WŁASNA
- Promocje
- Nowości
- Bestsellery
- WIEDZA
- Kontakt
-

-
Kategorie
- Instrukcje BHP ogólne
- Instrukcje medyczne
- Instrukcje PPOŻ
- Instrukcje BHP obróbka drewna
- Instrukcje BHP obróbka metali
- Instrukcje BHP obróbka i przetwórstwo tworzyw sztucznych
- Instrukcje BHP transport, magazynowanie, warsztaty samochodowe
- Instrukcje BHP prace budowlane i instalacyjne
- Instrukcje BHP gastronomia i przemysł spożywczy
- TAŚMY
- MARKA WŁASNA
- Promocje
- Nowości
- Bestsellery
- WIEDZA
- Kontakt
-
Jaka gaśnica sprawdzi się w gaszeniu tłuszczów i olejów?

Problemy związane z gaszeniem tłuszczów i olejów
Pożary tłuszczów i olejów spożywczych wybuchają stosunkowo często. Wiele zagrożeń z nimi związanych wynika z nieumiejętnych prób ich gaszenia. Niestety wiedza z tego zakresu wciąż jest dość mała. Stąd też nadal zdarza się, że dochodzi do polewania źródła pożaru wodą, co w tym przypadku jest absolutnie niewskazane. Takie zachowanie może wywołać dynamiczną reakcję i wybuch. Zdarza się również, że płonące oleje czy tłuszcze posypywane są produktami takimi jak np. mąka, czy cukier, co także prowadzi do podsycenia ognia.
Tymczasem gdy dojdzie do tego typu pożaru, przede wszystkim należy wezwać straż pożarną. Jeśli istnieje możliwość podjęcia prób gaszenia pożaru bez narażenia swojego życia, skuteczną metodą jest skorzystanie z wilgotnego (ale nie mokrego) ręcznika, który powinien być narzucony na obszar objęty płomieniami.
Pożar tłuszczu i oleju — jakiej gaśnicy użyć?
Pożary tłuszczów i olejów jadalnych sklasyfikowane zostały jako grupa pożarów F. Wyróżniono również gaśnice, które mogą być użyte do ich gaszenia. Na rynku pojawiło się wiele specjalnych gaśnic, które mogą być bezpiecznie stosowane do gaszenia olejów i tłuszczów. Stosowane są w nich środki gaśnicze bazujące na roztworach wodnych. Odpowiednia kompozycja chemikaliów oraz strumień gaśniczy wpływają na skuteczność gaszenia. Na etykiecie każdej gaśnicy znajduje się informacja o grupach pożarowych, które można gasić przy jej użyciu.
Do gaszenia pożarów spowodowanych tłuszczami i olejami jadalnymi można użyć domowych gaśnic pianowych. Gaśnice tego rodzaju sprawdzają się również w gaszeniu ciał stałych, takich jak drewno, tworzywa sztuczne czy tkaniny. ważne jest więc, aby posiadać je na wyposażeniu każdego domu i mieszkania. Są one niewielkie, stosunkowo lekkie i wykorzystują ekologiczny i nietoksyczny środek gaśniczy. Pianowe gaśnice domowe można używać bez specjalnego przeszkolenia.
Oleje i tłuszcze nie powinny być gaszone gaśnicami proszkowymi. Nie wolno również używać do tego celu proszku gaśniczego oraz dwutlenku węgla.
i bądź na bieżąco z promocjami, nowościami i specjalnymi ofertami!